Lycka satsning på gratis simskola förlängs

Lycka satsning på gratis simskola förlängs

Under våren 2021 deltog 160 barn kostnadsfritt i en simskolesatsning kring nivån Baddaren.

– Bakom satsningen står Sparbanken Skåne tillsammans med simklubben S 71 i Hässleholm. Under våren var det fullt i alla våra grupper som vi erbjöd plats i, så satsningen har varit lyckad. Ju tidigare barn får vattenvana desto bättre. Det är viktigt att inte vara rädd för vatten och känna att man kan hantera det. Att vi kan fortsätta erbjuda Baddaren gratis är verkligen toppen, säger Tobias Thorgren, ordförande i S 71.

Baddaren har målsättningen att skapa vattenvana hos barn i olika åldrar. Simskolan Baddaren med Sparbanken Skåne har arrangerats i två omgångar under våren och förälder Daniel Larsson fick en av platserna i simskolan till sin dotter.

– Min dotter, som är 6 år, har pratat om att få gå i simskola länge så när möjligheten kom anmälde vi henne. Hon tyckte det var jättekul. Det är fantastiskt att det har varit gratis och jag kan tänka mig att det spelar roll för en hel del familjer, säger Daniel Larsson.

Simskolan hålls av Hässleholmsklubben S 71 i badhallen Qpoolen. Genom Sparbanken Skåne, bankens ägare Sparbanksstiftelsen 1826 och S 71 blir simskolan helt kostnadsfri för den som deltar. Till höstterminen kommer nu satsningen fortsätta och ytterligare 160 barn får chansen att delta. Precis som under våren arrangeras Baddaren i höst i två omgångar och det går att anmäla sig från den 11 juli.

– Att kunna simma är en livsviktig kunskap och som sparbank vill vi bidra till samhällsutvecklingen och hjälpa barn och unga att utvecklas. Genom samarbetet skapar vi möjlighet för en grundläggande simskola utan att kostnadsfrågan står i vägen för familjer, säger Gunilla Bengtsson, bankchef på Sparbanken Skåne.

– Kostnaden för simskola kan verkligen vara ett problem för familjer vilket då i förlängningen kan påverka vattenvanan i vissa grupper. Ett av våra mål är att så många som möjligt ska kunna simma och det här samarbetet bidrar till det och det har också gjort att föreningen fått en tryggare verksamhet ekonomiskt under en prövande tid med pandemin, säger Tobias Thorgren, ordförande i S 71.

Klubben S 71 bildades 1971 och har idag närmare 900 medlemmar. Sparbanken Skåne använder stora delar av sitt överskott till att investera i initiativ som gör nytta i det lokala samhället, vilket sker i samarbete med bankens ägarstiftelser.