Skånes Idrottsledarstipendie 2024

Skånes Idrottsledarstipendie 2024

I år har vi extra fokus på unga ledare som engagerar sig i barn- och ungdomsidrotten i Skåne.

Under 2024 delas 250 Skånes Idrottsledarstipendier ut till idrottsledare som engagerar sig i barn- och ungdomsidrotten i Skåne. Vi hyllar ledarna eftersom de har stor betydelse för samhällsutvecklingen. I år har vi extra fokus på unga ledare och bakom stipendierna står Sparbanksstiftelserna i Skåne tillsammans med RF-SISU Skåne.

Emma Wass Olsson, C4 Thaiboxningsklubb, Kristianstad

Emma Wass Olsson, snart 25 år, brinner för barn och unga i föreningen C4 Thaiboxningsklubb i Kristianstad och hon har ett gediget engagemang för föreningens verksamhet. Hon är på plats i föreningslokalerna i stort sett alla dagar i veckan, leder barngruppen och coachar andra unga som vill prova det som hon en gång fastnade för – att leda andra. 2024 får hon Skånes Idrottsledarstipendium.

  • Jag blev jätteglad för stipendiet. Jag tror att anledningen varför jag får det är att jag är närvarande och har relationsbyggandet i hjärtat. Jag skapar en trygg plats för barn och unga och jag gör det med kärlek, det är fantastiskt roligt! När man jobbar ideellt ser man inte alltid själv vad man faktiskt gör, så det är viktigt att bli påmind om det genom att få bekräftelse som ledare, säger Emma Wass Olsson.

Hon menar att på just C4 Thaiboxningsklubb är det inte bara sporten som är lockar utan också den goda stämningen som råder med högt i tak och en familjär ton. Precis som många andra åker hon till träningslokalerna fast att hon inte alltid själv ska träna eller leda andra. Emma tränar barn mellan 8 och 12 år, har inspirerat fler tjejer att våga träna thaiboxning och så coachar hon andra unga ledare i ett projekt där man vill integrera fler unga från utsatta områden att hitta gemenskapen och glädjen i idrott och föreningsliv.

  • Jag brinner för barn och unga. Jag tycker att de ger mig så mycket tillbaka och det är häftigt att se de stora förändringarna som sker träningsmässigt från att vara nybörjare och bara några veckor senare våga ta plats och även se dem växa som personer utanför träningslokalen. Jag har bra kontakt med många föräldrar som vittnar om att de märker stor positiv skillnad på deras barn efter att de började träna thaiboxning hos oss, säger Emma Wass Olsson.

Har du några planer framåt?

  • Jag ska resa till Thailand och träna thaiboxning i fem veckor. Så mina stipendiepengar kommer gå till det så jag lär mig ännu mer inom sporten och som ledare, avslutar hon.

Om Skånes Idrottsledarstipendie

Sedan starten 2006 har 3 800 idrottsledarstipendier delats ut inom ramen för projektet.

Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige är någon gång under uppväxten med i en idrottsförening. Ledarna har därmed en stor betydelse för inte bara enskilda individer utan också för samhällets utveckling i stort, då ledarna ofta blir förebilder för de unga. I år har fokus varit på de yngre ledarna (13-25 år) och stipendiaten får 10 000 kr för sina goda ledarinsatser.

På www.skånesidrottsledare.se kan du läsa mer om stipendierna och den 13 maj publiceras alla stipendiaterna på sidan.