Plötsligt hjärtstopp drabbar årligen cirka 10 000 personer i Sverige.

Plötsligt hjärtstopp drabbar årligen cirka 10 000 personer i Sverige.

Avgörande för chansen att överleva är tiden till behandling.

Sparbanken Skåne vill tillsammans med det lokala föreningslivet öka närheten till hjärtstartare – och placerar nu ut 44 nya hjärtstartare i Skåne.

  • Vi är en scoutförening i Eslöv och har aktiviteter i scoutgården flera kvällar i veckan. Sjukvårdskunskap är en naturlig del av vår verksamhet och om vi har en hjärtstartare hos oss och det kan öka chansen att rädda liv känns det väldigt viktigt, säger Mats Thuresson ordförande i Eslövs Scoutkår.

Eslövs Scoutkår är en av de föreningar som tilldelas en hjärtstartare i år. Under vintern har skånska föreningar kunnat ansöka om hjärtstartare till sin verksamhet. De föreningar som fått besked om att de får en startare hämtar ut den genom Sparbanken Skåne i samband med Alla hjärtans dag och erbjuds dessutom en kompletterande HLR-utbildning för 20 personer.

Automatiska hjärtstartare, så kallade defibrillatorer, bidrar varje år till att drygt tio procent överlever ett hjärtstopp utanför sjukhusmiljö. I Sverige är det vanligt att medmänniskor ingriper och försöker hjälpa till, men det är minuter som räknas. För att snabbt kunna hitta närmaste hjärtstartare sammanställs dessa i Sveriges Hjärtstartarregister (hjartstartarregistret.se). Handhavandet av apparaterna är relativt enkelt, med tanken att alla ska kunna använda dem.

  • Jag kollade upp var de officiella hjärtstartarna i Eslöv finns och insåg att i området där scoutgården ligger var det ganska långt till närmsta hjärtstartare. Vår förening hade förmodligen inte själv investerat i en hjärtstartare. Att banken gör det ger oss förutsättningar för att vi ska kunna ta nästa steg att bli en säkrare plats. Att ha en hjärtstartare i Scoutgården betyder jättemycket, säger Mats Thuresson.

Genom att de 44 nya hjärtstartarna placeras ut i regionen, i ett samarbete mellan skånska föreningar och Sparbanken Skåne tillsammans med sina ägarstiftelser, kan nu tillgängligheten till hjärtstartare i Skåne bli lite bättre.

  • Från sparbankens sida vill vi bidra till ökad kunskap om hjärtstartare, hur man hittar dem och hur man använder dem. Det borde finnas hjärtstartare överallt där det samlas människor. Att satsa på hjärtstartare tillsammans med det lokala föreningslivet är ett sätt att investera i framtiden. Det bidrar helt enkelt till ett lite tryggare och lite bättre Skåne, säger Helena Björkman, bankchef på Sparbanken Skåne.

sparbankenskane.se/allahjartan finns hela listan med föreningar som nu får hjärtstartare.

Banken och sparbanksstiftelserna tänker på Alla hjärtans dag också lite extra på de barn och unga som bor eller behandlas på sjukhus. För att vara med och lysa upp tillvaron för barnen och deras familjer ordnas kalas med fika och underhållning på barn- och ungdomsavdelningarna på sjukhusen i Kristianstad och Lund.

PS. Sparbanken Skåne erbjuder under våren kostnadsfria utbildningar i HLR, läs mer och anmäl dig här!